La pizza artesanal és molt més que un plat popular actualment; és una veritable joia culinària amb una història fascinant. En aquest article, viatjarem en el temps per descobrir els orígens i l'evolució de la pizza artesanal, que ha esdevingut una de les delícies més estimades i reconegudes a nivell mundial.
Un llegat ancestral
Els orígens de la pizza artesanal es remunten a l'antiga Roma, on es consumia un pa pla enfornat amb diferents cobertures. Aquest pa es coneixia com a «picea» i es considera un dels primers antecedents de la pizza. No obstant, va ser a Nàpols, Itàlia, on la pizza va començar a adquirir la seva forma i sabor característics.
La pizza napolitana tradicional
Al segle XVII, als carrers de Nàpols, van sorgir les primeres pizzeries i pizzers artesanals. La pizza napolitana tradicional es preparava amb ingredients simples i locals, com ara tomàquets frescos, oli d'oliva, all, mozzarella de búfala i alfàbrega. Aquestes pizzes es cuinaven ràpidament en forns de llenya, cosa que els donava un sabor distintiu.
L'auge de la pizza a Itàlia i més enllà
A mesura que s'estenia per Itàlia, la pizza es va fer popular entre persones de totes les classes socials. Al segle XIX, les pizzeries es van convertir en llocs de trobada per als napolitans. Amb l'arribada de la immigració italiana als Estats Units al segle XX, la pizza es va emportar a l'altra banda de l'oceà i va començar a guanyar popularitat a tot el món.
Innovacions i noves varietats
A mesura que la pizza s'internacionalitzava, van sorgir noves varietats i tècniques de preparació. A Nova York, la pizza estil novaiorquès es va fer famosa per la seva massa prima i cruixent, mentre que a Chicago, la pizza deep dish (de vora alta) es va convertir en una icona culinaria. A Itàlia, s'hi van afegir més ingredients i varietats regionals a l'oferta de pizzes artesanals.
Reconeixement mundial
A la dècada de 1980, la pizza artesanal va començar a rebre reconeixement mundial. Amb l'obertura de cadenes de pizzeries internacionals, la pizza es va convertir en una opció popular i accessible per a les persones de tot el món. Tot i això, els amants de l'autèntica pizza artesanal sempre van buscar els llocs on els pizzers preserven la tradició i la qualitat en la seva preparació.
Un patrimoni gastronòmic reconegut
El 2017, la Unesco va reconèixer l'«Art dels pizzers napolitans» com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest reconeixement subratlla la importància de la pizza artesanal com a símbol de la cultura i la tradició italianes, i com una tècnica culinària que s'ha transmès de generació en generació.
La pizza artesanal actualment
- Avui dia, la pizza artesanal continua evolucionant i adaptant-se als gustos i preferències de les persones a tot el món. Els pizzers artesanals segueixen utilitzant ingredients frescos i tècniques tradicionals per oferir pizzes autèntiques i plenes de sabor. A més, s'ha vist un augment de la demanda d'opcions de pizzes sense gluten i vegetarianes per satisfer les necessitats dietètiques i les preferències individuals.
La història de la pizza artesanal és una història de passió, tradició i sabor. Des dels seus modestos inicis als carrers de Nàpols fins a convertir-se en un fenomen culinari global, la pizza artesanal ha deixat una empremta duradora a la gastronomia mundial. En assaborir una pizza artesanal deliciosa, estem connectats amb segles d'història i una rica herència cultural. És un tribut a l'enginy i la creativitat humans, i un recordatori que el menjar pot unir les persones sense importar les barreres geogràfiques o culturals.